Nieuws

Nieuwsbrief en verslag ALV Fanf

Nieuwsbrief en verslag ALV Fanf

Laatste Fanf nieuws:
KLIK HIER voor laatste nieuwsbrief Fanf en hieronder
het verslag van de Algemene Ledenvergadering FANF dd 26-3-2022

De Algemene Ledenvergadering van de FANF is gehouden op 26 maart jl. in Parijs. Negen voorzitters van de verenigingen, die aangesloten zijn bij de FANF waren aanwezig, zeven bestuursleden en de landenvertegenwoordiger van de VBNGB.

Naast goedkeuring van de diverse vergaderdocumenten zoals de notulen van de vorige vergadering, verslagen van de werkgroepen, het jaarverslag, en het financiële verslag, waren de volgende punten highlights:

-Bestuur. Nanno Wams, tot de datum van de vergadering vice voorzitter van de FANF, werd bevestigd als nieuwe voorzitter als opvolger van Arjen van Geuns.
Erik Van der Most, na 10 jaar penningmeester van de FANF te zijn geweest geeft de fakkel door aan Rick Floore.
Lydia Smulders werd gekozen tot lid van het bestuur en zal daarin de rol van Coördinator Zorg op zich nemen

-Website. De aanwezige voorzitters/leden kozen unaniem voor een website die open toegankelijk blijft voor iedereen, en niet voor een structuur waarin gedeeltes alleen voor leden van de aangesloten verenigingen toegankelijk zouden zijn.

-Hans de Jonge, die de vereniging in Straatsburg vertegenwoordigde, en nestor van de deelnemende leden, schreef een geschiedenis van de FANF voor in het blad van zijn vereniging, de Rommelpot. Op zijn suggestie zullen we dit artikel distribueren onder de andere lid-verenigingen, en aanbieden voor publicatie in de diverse verenigingsbladen.

-Jammergenoeg bleek het niet mogelijk de Voorzitters van de andere belangenbehartigers, de VBNGB, de SNBN en Stichting GOED samen te brengen in Parijs als tweede deel van de vergadering. Het doel hiervan was het versterken van de onderlinge band, naast een korte discussie over de diverse prioriteiten.

Er werd desondanks aandacht besteed aan de wens tot zo goed mogelijk samenwerken en netwerking. Dit met dank aan de VBNGB vertegenwoordiger Guido Smoorenburg , en de schriftelijke inbreng van Antonietta Sgherzi, namens GOED. Als FANF zullen we de suggestie van Eelco Key, voorzitter SNBN opvolging geven door ook aanwezig te zijn bij de jaarlijkse samenkomst bij het ministerie van buitenlandse zaken.

Highlights uit de verslagen van de Werkgroepen:
Juridisch Fiscaal
De volgende artikelen werden gepubliceerd op de website:

  • -  Een huis in Frankrijk en scheiding

  • -  Speciaal fiscaal regime voor expats

  • -  Wat te doen bij overlijden in een Frans-Nederlandse situatie

  • -  CSG, CRDS en andere sociale heffingen in Frankrijk

  • -  Auto terug invoeren in Nederland

    Henriette van Zelm van Eldik heeft haar artikelenreeks over erfrecht en erfbelasting, gepubliceerd op de FANF-website in de periode 2012-2015, geactualiseerd. Mr van Zelm heeft zich bereid verklaard deze reeks ook in de toekomst te actaliseren wanneer noodzakelijk.

-1-

Met KPMG is een overeenkomst gesloten op het gebied van informatie verstrekking betreffende belastingzaken van belang voor particulieren en kleine zelfstandigen. In het kader van deze samenwerking zal KPMG vier maal per jaar een Nieuwsbrief leveren, en eenmaal per jaar een voorlichtingsbijeenkomst organiseren toegankelijk voor de leden bij de FANF aangesloten verenigingen. Gedurende het jaar zal KPMG ons op de hoogte houden van de door hen verzorgde communicatie in brede kring, ook interessant voor voornoemde groep.

Onderwijs

In februari kwam Anderske Luijk, coördinator Onderwijs, met het idee franse les te geven aan Nederlanders in Frankrijk, primair voor leden van de FANF aan gesloten verenigingen. Zij doet dit tesamen met een Franse collega, die ook vloeiend Nederlands spreekt. Een initiatief vanharte gesteund en aanbevolen. De lessen worden gegeven tegen een zeer vriendelijke prijs.

Een artikel van An de Moor, Talenbeleidcoördinator KU Leuven, campus Brussel getiteld “De Nederlandse taal bijhouden op afstand?”verscheen op de site. Het komende jaar zal de nodige aandacht gegeven worden het ondersteunen van vele vragen op het gebied van het onderwijs wqaar nederlanders in Frankrijk mee te maken kunnen krijgen.

Ook kunnen direct vragen gesteld worden aan Anderske met betrekking tot het onderwijs voor Nederlanders in Frankrijk.

Zorg

Begin dit jaar heeft Lydia Smulders zich bereid verklaard de functie van Coördinator Zorg in de FANF op zich te nemen. Dit heeft betrekking op de zorg in Frankrijk, maar ook op de zorg naar keuze, open voor de nederlandse verdragsgerechtigden in Nederland.

De activiteiten in het laatste jaar betroffen voornamelijk de Woonlandfactor berekening, en met name inspanningen om geaccepteerd te krijgen dat deze te hoog wordt vastgesteld door het Ministerie van VWS/CAK. Het idee dat dit zo is wordt breed gedeeld onder de verdragsgerechtigden in Frankrijk.

Ook was (en blijft) een aandachtspunt “Het niet verzekerd zijn van verdragsgerechtigden buiten Europa”. Dit is ook een al lang “zeurend probleem”. Er is nu minstens één aanvullende verzekering beschikbaar, die niet extra vagant duur is, en ook geen leeftijdslimiet kent. Het blijft ondanks dat een element van discriminatie van de verdragsgerechtigden t.o.v de Nederlanders die in Nederland wonen. Aan dit onderwerp wordt naast de FANF ook gewerkt door de VBNGB.

Communicatie

De nadruk lag dit jaar op het voorzien van de website van informatieve en goed samenhangende artikelen op het gebied van de “Coördinaties”. Daarnaast werden twee nieuwe rubrieken gestart:

-2-

Nieuws van Partners

Nieuwsbrieven van de SNBN en VBNGB. Dit met als doel onze bezoekers goed te informeren over wat er wordt ondernomen door de Partners.

Nederlandse Interviews

Interviews met Nederlanders in Frankrijk betrokken bij een belangrijke/vernieuwende activiteit. Nanno Wams sprak in dit kader met Rob Lemmerlijn een van de partners in Holland Bikes, Stein van Oosteren, woordvoerder van het Fietserscollectief “Vélo-Ȋle-deFrance, en Ger Luijten, directeur van de stichting Custodia.

Doelstellingen voor het komend jaar:

  1. Het bekender maken van de FANF, en de bij behorende activiteiten. Doel is om meer leden van de aangesloten verenigingen te bereiken en van waardevolle informatie te voorzien.

  2. Uitgeven van in essentie maandelijkse nieuwsbrieven.

  3. Het in samenwerking met de partner-organisaties behartigen van de belangen van de

    nederlanders in Frankrijk. Primaire aandachtsgebieden blijven de coördinaties!

  4. Aanwezigheid bij Emigratiebeurs en Kasteeldag. Beiden met het oog op bekender maken van

    de Lidverenigingen en van de Federatie

  5. “Vraag en Antwoord”: doorgaan met het beantwoorden van vragen, zo mogelijk iets verder

    gaan in ondderzoek. Wel een aanpassing in de zin van het “ANWB” model. Willen graag helpen, maar graag wel lid worden van een van de aangesloten verenigingen, als men dit al niet is. Is dit niet praktisch mogelijk, dan een bijdrage aan de FANF via Hallo Asso.

  6. Voortzetting en verder ontwikkelen van de Loopbaanbegeleiding, en het netwerk wat dit mogelijk maakt.

Onze sponsoren