Nieuws

Uitnodiging cultuurgroep voor lezing roofkunst.

Uitnodiging cultuurgroep voor lezing roofkunst.

Beste Cultuurvrienden,

Hierbij nodigen we jullie van harte uit voor de voordracht van:
Amy Geerts op 19 october a.s. 
Met als titel "Roofkunst".

Kunstroof is van alle tijden. De plundering van de tempel van Herodes door Titus (70 n Chr), de “heilige diefstal” gepleegd door de kruisvaarders (1099), de grijpgrage vingers van Napoleon, de Elgin Marbles en de Steen van Rosetta vormen slechts enkele voorbeelden van een eindeloos lange lijst. Ook in het koloniale tijdperk was kunstroof een bekend fenomeen. Een Nederlands voorbeeld hiervan vormt de schat van Lombok.

Echter, de nazi’s waren zonder enige twijfel de grootste kunstrovers aller tijden. Een duizelingwekkend aantal kunstschatten werd uit de door Hitler bezette landen richting de Heimat gesleept en opgeslagen in kastelen en mijnen of kreeg een plek aan de muur in de huizen van nazi kopstukken. Deze voordracht richt zich voornamelijk op roof door de nazis tijdens de bezetting van Nederland: hoe vond die roof plaats, hoe verliep de recuperatie na de Tweede Wereldoorlog en hoe was het proces van de restitutie; een restitutie die tot de dag van vandaag voortduurt.

Aangezien we in Frankrijk zijn, besteedt Amy daarnaast eveneens kort aandacht aan de redster van de Franse roofkunst: Rose Valland. De restitutie van geroofde kunst is helaas nog steeds actueel. Daarom organiseren het Rijksmuseum en het Joods Cultureel Kwartier in het voorjaar van 2024 in het nieuwe Holocaust Museum in Amsterdam  een grote expositie met roofkunst als thema. De Tweede Wereldoorlog eindigde bijna 80 jaar geleden. Desondanks is het niet mogelijk gebleken in die lange reeks van jaren alle geroofde kunst aan de rechtmatige eigenaren te retourneren. Wat zijn daarvoor de redenen?

Plaats: Ten huize van Isa van der Schalk in Cotignac. Zie routebeschrijving onderaan het bericht.

Wij ontvangen een ieder met een kopje koffie vanaf 10.00 uur
Aanvang lezing om 10.30 uur
Lunch aansluitend aan de lezing.

Aanmelding en vermelding bijdrage aan de  lunch of iets bij de koffie bij Jacques Kerker, de dag-coördinator, jacqkerker@gmail.com.
Introducés zijn van harte welkom, graag ook met een bijdrage voor bij de lunch.

Leden die iets meebrengen voor bij de koffie, graag om 10 uur aanwezig zijn.

Wij zien weer een goede opkomst tegemoet voor dit interessante en nog steeds actuele onderwerp.

Namens de stuurgroep
Jacques Kerker
jacqkerker@gmail.com

——————————————————————-

Route-beschrijving naar Isa van der Schalk:

Adres:
Les Arcades
2709 Les Eissalettes Occidentalis
83570 Cotignac

Komend van Cotignac, neem de rotonde richting Entrecasteaux de D50.
Na ong. 2.5 Km zie je links een bord “MATUVU”, ga daar linksaf, na 50 m. direct rechts en dan is het het 2e hek links.

Onze sponsoren